Gebitsslijtage

Slijtage

Slijtage kan op veel verschillende manieren ontstaan. Zodra de slijtage door het glazuur van de tand heen is kan er gevoeligheid optreden, wat kan lijden tot problemen met kauwen. Eenmaal bij het tandbeen gaat de slijtage veel sneller waardoor de tandzenuw geïrriteerd kan raken. Om verlies van tanden en onnodig gecompliceerde en dure behandelingen (zoals wortelkanaalbehandelingen en implantaten) te voorkomen is op tijd ingrijpen bij slijtage van groot belang.

Succes is the result of perfection, hard work, loyalty and persistance.

Colin Powell

Behandelplanning

Behandeling van slijtage is niet eenvoudig. Een gedegen onderzoek en behandelplanning is cruciaal voor het slagen van de behandeling. De behandelplanning is altijd een individueel plan, maar grofweg zijn er een aantal vaste stappen.

1. Intake

De intake is een eerste kennismaking waarbij uw wensen en mogelijkheden in kaart worden gebracht. Daarnaast wordt de gezondheid van u en uw gebit besproken en kan er meestal al iets gezegd worden over de prognose van uw gebit. Indien nodig worden er ook vragenlijsten meegegeven voor de eerst volgende behandeling.

2. Aanvullend onderzoek

Tijdens het aanvullend onderzoek wordt alle informatie van belang verzameld. Er worden foto en video opnames gemaakt van u en uw gebit. Daarnaast worden er registraties van de boven- en onderkaak uitgevoerd om een compleet beeld te krijgen. Deze informatie samen met uw wensen en mogelijkheden wordt gebruikt om een plan op te kunnen stellen.

3. Digital Smile Design (DSD)

Een DSD is een ontwerp waarmee de uiteindelijk te bereiken positie en vorm van de tanden wordt weergegeven. Hierdoor is het voor iedere specialist duidelijk wat het einddoel moet zijn. Wel zo fijn als de orthodontist weet wat het eindresultaat moet gaan worden.

4. Bespreken

Vervolgens wordt het behandelplan met u doorgenomen. Eerst wordt de prognose van de huidige situatie besproken en daarna de verschillende stappen van het behandelplan uitgelegd. U krijgt het plan op maat mee op papier.

5. Wax-up

Voordat we iets gaan doen in de mond ga ik het samen met de tandtechnicus eerst uitproberen met was op de gebitsmodellen. Zo weten we tijdens de behandeling exact waar we naar toe willen. De wax-up wordt gemaakt op geleide van de DSD (3).

6. Mock-up

De mock-up is een test-fase en een controle van de wax-up (5). Tijdens deze fase kunt u het nieuwe uiterlijk en de nieuwe pasvorm uitproberen. Voordat er iets definitief wordt gewijzigd in uw mond kunt u dus het eindresultaat eerst uitproberen!

7. Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de slijtage en/of andere problematiek vindt de behandeling plaats in verschillende delen. Het zijn wel lange zittingen omdat er meestal meerdere tanden tegelijk behandeld moeten worden.

8. Bescherming

Om te voorkomen dat de nieuw opgebouwde tanden weer kapot gaan zorgen we voor goede bescherming. Dit betekent ’s nachts een beschermbeugel in! Dit voorkomt schade door klemmen en/of knarsen en zorgt ervoor dat u langer plezier heeft van uw herstelde gebit. Daarnaast zien we u regelmatig voor controle.